2012. február 4., szombat

12. nap: Hideglelés

"Szeress nagyon, hogyan, tudod Te jól azt,
Mint Nap havat, amit magába olvaszt."
József Attila

Cím: Hideglelés
Elsődleges kulcs: a Tél
Másodlagos kulcs: 
Scorpius Malfoy
Harmadlagos kulcs: 
Ginevra Potter
Negyedleges kulcs: 
10. Szexi, fülledt dorombolással bújt még közelebb hozzá
Jogok: 
A szereplők nevei, családi hátterük, a varázsigék és minden, ami a HP-világhoz tartozik JKRt illeti, az események, gondolatok és maga a történet viszont csak és kizárólag az enyém.
Műfaj: 
Romantikus, Dráma (?)
Figyelmeztetések: 
SLASH, Erotikus tartalom, Durva nyelvezet
Korhatár: 
18
Tartalom: 
Scorpius Malfoy/Ginny Potter majd Scorpius Malfoy/Albus Severus Potter.
Minden csodálatos volt, mint a szikrázó nyári napsütés, ám, ahogyan az évszakok átfordultak őszbe, majd télbe, Scorpius és Ginny kapcsolata is úgy hűlt egyre jobban ki. És egy megcsalt nő dühe még az anyai szeretetnél is erősebb.

Megjegyzések: 
Fogalmam sincs az angliai időjárásról télen, így a fantáziámra hagyatkoztam. A történet szerint – bár említés nem kerül rá - Ginny Weasley tizenkilenc évesen szülte az első gyermekét. A Grimmauld téri házról szóló leírások az alapján vannak, ahogyan én elképzeltem a fejemben. Albus igenis környezetvédőnek tanul, mert ahogy én látom, pont neki való. (És nem, én nem készülök annak.)

A történetet itt olvashatjátok: Hideglelés

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Kedves Író!

Kulcs: 5
Mindegyik kulcsodat szépen építetted bele a történetbe, tetszett, hogy el mertél szakadni a téltől, nem kellett, hogy végig az legyen, az a visszatérő mondat pont elég hangsúlyossá tette.

Szereplők: 5
Tetszettek a karakterek, bár őszintén szólva nem szeretem, ha Ginnyből hárpiát csinálnak. Nyilván itt most ez a szerep jutott neki, így volt hiteles a nemek harca is.

Cselekmény: 5
Volt benne egy-két elgépelés, de egyáltalán nem volt zavaró. A fogalmazásmódod tetszett, maga a történet is lekötött, ez öt pont.

Tetszés: 5
Kedvelem az új generációs történeteket, vicces volt benne a plusz Drarry szál. :-) Mint azt már írtam, lekötött a történet, tulajdonképpen egy szuszra elolvastam, pedig még ki kell mennem havat lapátolni is, így nem ezt terveztem, de tetszett, magával ragadott, legyűrtem egyben. Köszi az élményt!

További sok sikert és szép pontokat kívánok!

Szia, Ancsa! (Ancsa1537) Kritika Klub (Megtalálsz minket a Merengő Fórumán. :-D)

ValiumMakesYourSoulGetHigher írta...

Kedves író!

A történeted leírása nagyon ígéretesnek tűnt... amíg el nem olvastam a megjegyzéseket. Ha fogalmad sincs az angol időjárásról télen, akkor bizony a Google a barátod. Ez nem egy általad kitalált ország, ahol olyan idő lesz és akkor, amikor te szeretnéd. Elengedhetetlen egy jó történethez, hogy pontosan ismerd azt, amiről írsz. A második amazonos történet kritikájában is írtam, hogy a Vénusz véletlenül sem csillag, a Hold meg véletlenül sem bolygó. A nem tudás nem ment fel semmi alól, íróként kötelességed utánajárni azoknak a dolgoknak, amiről írsz. Ha semmiképpen sem akarod megtenni, akkor pedig legalább ne reklámozd, mert így az olvasó már alapból vegyes érzelmekkel vág neki a történetednek.

Oh, Mitch Hewer, hát újra találkozunk. Ha egyszer készül kilencedik HP film, szerintem érdemes lenne beajánlani a fiút Scorpius szerepére. Annyi fic elején láttam már, hogy csak na. (Bár nekem ő még mindig Maxxie, de ez már más fandom...)

Első mondat: BANG. Úgy álltam neki a történeted olvasásának, hogy - mivel itt egy családos nőről beszélünk - valószínűleg a hetero szexjelenetek nem lesznek nagyon explicitek. Hát tévedtem. De még mekkorát. Igazából hirtelen nem is tudok mit mondani, Kovács mester valószínűleg jobban meg tudná ítélni a helyzetet. Mindenesetre annyi biztos, hogy számomra baromi brutális a tálalás. Az arcunkba tolod, hogy nesze itt egy f*sz, ez meg ez történik éppen. Ha nem kihíváson lennénk, valószínűleg ki is ikszelném a történeted és más olvasnivaló után néznék, mert ezt tényleg nem veszi be a gyomrom. Kannibalizmus, öngyilkosság, BDSM, jöhet minden, de CSAK addig, amíg irodalmi színvonalon tálalják. Mert igen, a legundorítóbb dolgokról is lehet szépen írni. De ha explicit tartalmakról nem tudsz vagy nem akarsz szépen, akkor sehogy sem érdemes. Így inkább csak mellbe vágja az olvasót, és gondolom nem ezt a hatást szeretted volna elérni.

És akkor kicsit a szereplőkről. Fura, hogy Scorpius ennyire papucs. Egyrészt Malfoy, akit bizonyos elvek szerint neveltek fel, másrészt meg egy felnőtt férfi. És sajnos az olyanok nem nagyon csinálnak olyat, hogy ötszázadjára is a barátnőjük után mennek, miután az nyomdafestéket nem tűrő modorban beszélt velük. Arról nem is beszélve, hogy Scorpius itt tényleg MINDENT eltűr tőle. Komolyan vártam, mikor vágja mellkason egy vasalóval Ginny, ami után még Scorpius kér majd bocsánatot. Ez a viselkedés főleg azért fura, mert nem igazán írsz a fiú érzelmeiről. Egyszer említed, hogy nagyon szerette, később a tengerpartos jelenetben már so-so kapizsgáltuk is, hogy miért, de ezen kívül nem esik szó mélyebb dolgokról.

A másik dolog, ami zavart, az volt, hogy Ginny mennyire gyerekes. Tulajdonképpen a saját lánya is sokkal felnőttesebben viselkedett nála, az állandó hisztériázással meg balhézással nagyjából egy tizenhárom éves, teljesen tapasztalatlan, rózsaszínbe burkolt hercegnő illúzióját keltette. Semmiképp sem tudnám elképzelni, hogy ez a nő felnevelt három gyereket.

Talán Albus volt a legszimpatikusabb karakter az összes közül, és ezt úgy mondom, hogy vele sem voltam igazán megelégedve. Olyan volt, mintha lenne egy harmadik, eddig nem ismert Potter fiú, akinek szintén az Albus nevet adták. Teljesen figyelmen kívül hagytad azt, amit a könyvből a fiú karakteréről megtudunk, és a helyére állítottál valaki mást. Ez önmagában még nem lenne akkora probléma, ha Al nem csak Scorpiusnak, de nekünk is mesélne a gyerekkoráról. Szinte semmi információnk sincs arról, milyen élmények által alakult úgy a jelleme, ahogy. Nem értjük a folyamatokat, nem tárod elénk az okokat, így pedig nehéz elfogadni ezt a merőben új Albust.

ValiumMakesYourSoulGetHigher írta...

A fogalmazásod az egyszerű és praktikus kategória, könnyen olvasható, nem kell rajta sokat töprengeni. Ami viszont nem tetszett, az a sok elírás, szóismétlés és kifejezésbeli hiba, amit benne hagytál. Igaz, nem volt rövid a történet, de egy-kettő tényleg annyira alapvető hiba volt, hogy legalább az egyikőtöknek illett volna kiszúrnia.
A másik dolog, ami a fogalmazásoddal kapcsolatban nem tetszett, az a rengeteg obszcén kifejezés volt. Nem azt mondom, hogy az ilyeneknek nincs létjogosultságuk. Van. Csak nem az ilyen kaliberű történetekben. Ha mindenképpen azt szeretnéd, hogy durván beszéljenek a szereplőid, akkor sem ildomos egy szerelmes fiú szájába adni, hogy DUGJA a fiúját. Talán inkább szeretkezik vele, nem?

Ennek ellenére a történet második felében már egészen élveztem az olvasást. Megszoktam a karaktereidet, az Al és Scorp közötti viszonyt pedig szerintem egész szépen kibontottad. Tetszett az a gyengédség, amit közöttük éreztem, tetszett, hogy nem minden a testiségről szólt, hanem adtál nekik alkalmat rá, hogy 'ártatlanabb' dolgokat is csinálhassanak.

Őszintén szólva azt is jó megoldásnak találom, hogy függővéggel zárul a történeted. Ha már úgyis megmérgezték szegény Alt, akkor maradjon meg titoknak, hogyan tovább. Az kifejezetten tetszett ebben a jelenetben, hogy Scorpius nem hagyta el magát. Lehet, hogy ha meghal Al, majd el fogja, de amíg vele volt, nem csinálj jelenetet. Szépen, méltósággal viselte a dolgot, mégis volt valami a viselkedésében, ami arról árulkodott, hogy ő már belül megtört egy kicsit és félig-meddig feladta a reményt.

És akkor a pontok.

Kulcs: 4 - mindegyik benne volt, de a negyedik kulcsod felhasználása szerintem egyáltalán nem volt rendben, ezért a négyes.

Szereplők: 3.4 (tehát három) - hiába szoktam meg a történet végére a szereplőidet, valahogy végig úgy éreztem, hogy ez egy HP fandomban játszódó, saját karakteres fic. Mivel nem építetted fel a szereplőid, nem tudtuk átgondolni a viselkedésük miértjeit sem. Nem tudjuk, hogy lett Ginnyből tizenhárom éves kislány, nem tudjuk, miért lett Scorpius ennyire (vagy inkább túlzottan) ragaszkodó típus... Csak a fic idején belül történő dolgokkal foglalkoztál, az alapot nem fektetted le hozzájuk és ez nekem nagyon hiányzott.

Cselekmény: 4 - igazából sok fordulattal találkozhattunk, ez mindenképpen egy pozitívum. Nem volt unalmas vagy vontatott sem, viszont néhol olyan érzése volt az olvasónak, hogy csak random egymás után pakoltál egy-két részt. Mint mikor valaki egy újságból kivág pár képet egy ráragasztgatja őket egy lapra. Nagyon sok hiányzott ahhoz, hogy a történet egy teljes, kérdőjelek nélküli egészet alkosson, úgyhogy én már olvasás közben is inkább amolyan montázsként tekintettem a ficedre.

Tetszés: 3.5 (ami itt most... passz) - Nehéz eset ez a fic. Ha elvonatkoztatok a szereplőidtől és saját karakterekként képzelem el őket, máris hihetőbb minden, de még úgy is itt marad a fogalmazásbeli hibák, a pornó és a durva szavak kérdése... A fic első fele alapján hármasnál nem adnék jobbat, a második fele viszont már inkább a négyes felé húz... Nehéz. Hm, na jó, döntöttem. Al és Scorp kapcsolatának ábrázolása, illetve a zárójeleneted miatt megkapod a négyest. Cheers.

Tisztelettel:

Jessica B. Vicious

shanon widow írta...

Heló!

Kettős érzésekkel vagyok teli, ugyanis a mű alapja nagyon tetszik - a szereplők viszont, és egyes viselkedésbeli "érdekességek" annál kevésbé.

Az alapötlet jó - ma már megszokott, hogy idősebb fél van együtt egy fiatalabbal; és miért ne szerethetne bele Scorpius a *barátnője* fiába? Ez is pipa. Ginny viselkedése viszont... Hűha.

Kulcsok: 5 pont.
Szereplők: itt kanyarodnék vissza Ginvrára - aki nem is hasonlít ahhoz a nőhöz, akiről szó van. Nekem meredek ez a szentségtelenség - családi háttér, stb -, olybá tűnt, nincs benne anyai ösztön, csak egy élvhajhász nőszemély. Talán megkeseredett és dacol - a férje temetésén elvonulni egy ismeretlennel és kufircolni - na, ehhez nem olyan előélet kell amilyen Ginnyé volt :D És hogy megölje a fiát egy Malfoyért, pusztán mert jólesik vele a szex, vagy mert fáj az igazság? Ez olyan szappanopera-szerű. Al és Scorp jók voltak együtt is, külön is. Ginny miatt viszont 3 pont.
Cselekmény. 4 pont
Tetszés: nehéz. Az alapötlet nagyon jó, a kivitel is meggyőző (bár néhol a "dugni"... miért fogalmazunk ilyen nyersen? olvastál ilyet a Harry Potter kötetek bármelyikében? Mert az a fandom...), ugyanakkor... Ginny kicsapongásai, közönségessége... 3 pont.

örültem, shanon widow

Banyanyanya írta...

Kedves Szerző!

A cím találó, valóban hideglelés fogott el a történetedtől...

Kulcs: 4

Ginny karaktere nem tetszett. Mivel a többi kulcs érvényesült, így megadom a négy pontot.

Szereplők: 3

Ginny szörnyű lett. Azon túl, hogy nem könyvhű, élvezhetetlen egy perszóna lett.

Cselekmény: 2

Elég obszcénül lett a történet elkezdve. Érzelmekre nem fektettél nagy hangsúlyt, a szex dominált. Szex? Ez így felvezetve nem is az. A korodra kíváncsi lennék. Erős a gyanúm rá, hogy ezt láttad valahol, és azt hitted, hogy ez így jó.
Hát nem az! Leginkább gyomorforgató lett.
Eltekintve attól, hogy én is anya vagyok, ezt akkor sem tartom kivitelezhetőnek. Ha azt a szereplőt vesszük, aki a könyvekben volt, erős alap nélkül nem fordulhatott ki ennyire magából. Nincs meg a háttér, a magyarázat. Nincs meg a közeg, a nyelvhasználat, a kifinomultság benned ahhoz, hogy egy ilyen cselekményt felvezethess.
Tanulj, olvass, ne utánozz!
Keress valakit, aki a kezdeti időkben elolvassa a történeteidet mielőtt publikálod. Én ezt nem tartom arra érdemesnek, hogy mások elé tárják.
Sajnálom.

Összességében: 1

Az én ízlésemnek durva. Nem szeretném, ha túlságosan magadra vennéd amit írtam, csak annyira, hogy okulj belőle. Mielőtt nagyban kezdesz játszani, nőj fel hozzá! Ez így az élvezhetetlen kategória számomra.

Banya

Dalma, a fánk írta...

Szia!

Kulcs: 5
Az elején kicsit, vagy tán nagyon hiányoltam a telet, mert ugye ezt az évszakot mindenki a karácsonnyal vagy a szilveszterrel párosítja. Te meg novemberben kezdted a sztorit, de megnyugodtam, a történet vége felé megnyugodtam.

Szereplők: 2
Hát igazából, eléggé megdöbbentem az egészen. Először Ginny viselkedésén lepődtem meg. Nem hinném, hogy ő ennyire bosszúálló, mi több! Gonosz lenne. Még a saját fiát is megmérgezi!? És Harry temetésén jön össze Scorpiusszal... Mondhatni érzéketlenre sikeredett, hiába próbáltál dühöt, haragot vagy szenvedélyt ráölteni.
Scorpius igazából tetszett, simán el tudom róla képzelni ezt a viselkedést, de Albusról már sokkal kevésbé.
Döbbenetesen érzéketlenre sikeredett. Még Ginnynél is jobban. Az a bizonyos szeretlek szó is annyira... mesterkéltnek hat. Egyáltalán nem törődik az anyjával, és bár utálja, de nem egy gyerek akkor se tud ilyet tenni. Kicsit "megteremtett" megcsináltnak tartom Albust, kicsit sem hitelesnek.
És bár nem főszereplője a sztorinak, de bizony meg kell említenem Harryt.
Hogy állandóan csalná Ginnyt? Érdekes felvetés... Pont ő, akinek annyira fontos a család, mert nem volt sajátja. Ő abszolút hiteltelen.

Cselekmény: 2
Azt hiszem ebben a történetben túl nagy hangsúlyt kapott a szexualitás. Mondhatni akörül forog minden, és pont ezért nem foglalkozol más érzésekkel. A reakciók hevesek, hirtelenek és rosszak. Értem ezalatt például Ginny és Scorpius közti szóváltást a könyvbemutatón.
Sajnos nagyon sok helyesírási és stilisztikai hibád van, szóval ajánlom egy béta felkeresését. Például előfordult, hogy elkezdtél egy mondatot múlt időban, majd átugrottál jelenre, majd vissza múltra. Nem jó ugrálni, mert teljesen bezavarja az olvasót. Aztán sok szórendi hibád van. Például az "ült az egyik hóval borított padon". Ez így bár nem értelmetlen, de egyáltalán nem magyarnak néz ki. Mintha csak a google fordító dobta volna ki. Aztán volt egy olyan mondatod, hogy "az emberek, ha egyáltalán kimozdult". Bár egyszer fordult elő ez a hiba, annyira szembetűnő, hogy nem tudtam felette elmenni. A főnév és az ige egyeztetése igazán kisiskolás feladat.
Aztán túl gyorsan történnek a dolgok. Azt hiszem egy hónap alatt játszódik le az egész, azon kívül, amikor Harry temetésére emlékezünk vissza. Ez egy kicsit kevés idő a szeretlek kimondására.

Tetszés: 2
De főleg azért, mert Draco és Harry, ha csak említés szinten is, de együtt voltak. Hát abszolút ők a gyengéim.:)
Viszont úgy veszem észre, hogy szereted a hatásvadász dolgokat. Például a rajtakapott "szerelmesek" a bosszúálló nő, na meg persze a méreg. Ha kicsit bíznál magadban, és nem ragaszkodnál annyira ezekhez az elemekhez, akkor szerintem még fejlődőképes is lehetnél.


Dalma, a fánk

Xwoman írta...

Kedves Író!

1. kulcsok: 5 pont

Ez rendben volt.

2. karakterek: 3 pont

Nos… *fejetvakar* Nehéz volt meghozni a döntést, hogy hány pontot adjak itt a karakterekre. Mert az egy dolog, hogy OOC-k, deee annyira hiteltelenül viselkedtek, hogy nem igazán tudtam sem azonosulni velük, sem szimpátiát érezni irántuk. Ginny abszolút nem egy felnőtt, érett, háromgyerekes anyukaként viselkedik, Scorpius pedig… Hát a hősszerelmes hősszerelmes egy darabig, viszont amikor Ginny második hatalmas hisztériája után is a nő után ment, a szememben inkább papuccsá avanzsált.

3. cselekmény: 4 pont

Ez tetszett, bár pont a slusszpoént éreztem kicsit előkészítetlennek, sőt, logikátlannak is. Igen, az érezhető volt, hogy Ginnynél nincs minden rendben, deee… azt nem igazán néztem ki belőle, hogy képes lenne megölni a fiát. A logikátlanságon pedig azt értem, hogy egy ilyen méreg általi halálesetnél sanszosan előveszik a házastársat is, és kétlem, hogy a varázslók nem jöttek volna rá, ki volt a tettes…
Emellett szívesen olvastam volna még Ginny és Scorpius boldog időszakáról, Scorpius és a többi fiatal gyerekkoráról… A folyamatról, hogy Ginny mikor kezdte elveszíteni a józan ítélőképességét.
A szexjelenetek meg… leginkább szárazak lettek, és nem is éreztem igazán odaillőnek őket.

4. összességében: 2 pont

A megfogalmazás nagyjából rendben volt, a helyesírásban viszont találtam pár hibát, de nem ezek miatt vontam le ennyi pontot. Kényes témákat választottál, és sikerülhetett volna nagyon ütősre is a sztori, de ezzel a kivitelezéssel nem éreztem azt a feszültséget, amit a műfaj megkíván… Szóval a női bosszú hálás téma, de itt nem igazán sikerült úgy tálalnod, hogy körmömet rágva várjam, mit tervez ellenük Ginny.
Viszont sikerült felépítened és lezárnod a sztorit, ami határozottan jó pont.
Köszönöm, hogy olvashattam!

Üdv: Xwoman