2012. január 29., vasárnap

7. nap: A kémnő

"Amíg nem ismertelek, azt gondoltam, hogy az a bátor, aki nem fél. Pedig az az igazán bátor, aki retteg, de leküzdi a rettegését és megy előre."
Laurell Kaye Hamilton


Cím: A kémnő
Elsődleges kulcs: Tél
Másodlagos kulcs: Minerva McGalagony
Harmadlagos kulcsAlbus Percival Wulfric Brian Dumbledore
Negyedleges kulcs: Ellágyult arccal lépett az üst mellé.
Jogok: Minden jog J. K. Rowlingot és a vele szerződésben állókat illeti. Az enyém csupán az írás öröme.
Műfaj: novella
Figyelmeztetések: AU
Korhatár: 14
Béta: Köszönet érte annak, aki bétázta! Az esetleges hibák, amelyek a történetben maradtak – helyesírás, fogalmazás, etc – az én felelősségem.
Tartalom: A Főnix Rendje nehéz helyzetben van. A halálfaló támadásokról és a híres-hírhedt jóslatról Perselus Piton nem tud információt szerezni, ezért egy újabb kém beépülésére van szükség, aki történetesen egy nő.


A történetet itt olvashatjátok: A kémnő

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Kedves Író!

Kulcs: 4
A másodlagos és a negyedleges kulcsod szépen megjelent a történetben, de az elsődleges szinte egyáltalán nem. Legalább is nekem kevés volt egy kicsit. A harmadlagos tulajdonképpen szintén rendben volt, ha jobban belegondolok, csak a tél hangulata hiányzott.

Szereplők: 4,5 De mivel nem lehet: 5
Nagyon tetszettek a karaktereid. Úgy éreztem, hogy igyekeztél minél inkább megőrizni az eredeti karakterüket, ami sikerült is. Picit gyengének éreztem a konfliktust a két fél között, de ez sem volt zavaró, végül is meg volt az, csak most nem volt annyira erőteljes.

Cselekmény: 5
Igazán eredeti történet volt. A hossza pont megfelelő, se nem nyújtottad el, se azt nem éreztem, hogy összecsapott lenne. Jó volt! Viszont egy-két hibát találtam benne, de nem volt zavaró mértékű.

Tetszés: 5
Egy különleges párosról olvashattunk ismét, ráadásul egy igazán eredeti történetet. Nekem nagyon tetszett, mind a felépítése, mind az, ahogy fogalmazol, a történetvezetésed. Élvezettel olvastam, köszönöm az élményt!

További sok sikert és szép pontokat kívánok!

Szia, Ancsa! (Ancsa1537) Kritika Klub (Megtalálsz minket a Merengő Fórumán. :-D)

ValiumMakesYourSoulGetHigher írta...

Kedves író!

Nem mondom, ez a kihívás lassan versenyre kelhet az MD-vel különleges párosok terén. Olvastunk itt már mindent, de hogy Minerva/Lucius... Ezzel bizony jól megleptél.

Igazán különleges élmény volt számomra ez a fic. Nagyon, nagyon ritkán látjuk McGalagonyt nőként, általában mindössze kötelességét teljesítő tanárként jelenik meg a történetekben. Sokan emiatt el is feledkeznek róla, hogy bizony ő is nő, ráadásul (az első Harry Potter könyv szerint) igen vonzó nő.

Örültem ennek az új szemszögnek, főleg azért, mert a régit sem dobtad sutba. Továbbra is tanár volt, aggódott a diákjai épsége miatt, gondolkodott a teendőin, de emellett megismerhettük egy sokkal emberibb oldalát is. Kitöltötted azt a rést, amit Rowling hagyott a nő karakterén.

Őszintén szólva a szereplőiddel szinte maradéktalanul meg voltam elégedve. Ez a történet nem lélektani novella volt, sokkal inkább a kaland műfajába tartozott, nem volt szükség rá, hogy túl mélyre áss a karakterek lelkében. Ám ennek ellenére sem hanyagoltad el őket, szépen, reálisak alkottad meg a jellemüket. Látod, erre mondom én, hogy attól, hogy ez vagy az nem áll a történeted központjában, még nem kell félmunkát végezni. Te nem is végeztél.

Tetszett az ötlet, amire a történeted alapoztad, bár szerintem érdemes lett volna kicsit többet elhintened arról, hogy miféle információt kell megszereznie Minervának. Így nem csak ő, mi is elvesztünk kicsit a történet a sűrűjében. Érdemesebb ilyenkor fokozatosan adagolni az információkat, vagy kicsit többet sejtetni azzal kapcsolatban, mire számíthat az olvasó, így könnyebben fenn tudod tartani az érdeklődést.

A fogalmazásod különösen tetszett. Egy-két kisebb bakitól eltekintve nagyon szép volt, na meg letisztult, majdhogynem minimalista. Nem sok jelzőt kaptunk, igyekeztél mindenhol megtartani a kellemes egyszerűséget, ám ennek ellenére is sikerült szépen átadnod, amit szerettél volna. Én például láttam magam előtt a helyiségeket, ahogy a cselekmény nagy részét is. Nicely done.

Tudom, ez nem tartozik szorosan a kritikához, de Piton "speciális szűrőberendezéséről" valahogy a pestis alatt használt öltözet jutott eszembe :D Nem tudom, neked ez így mond-e valamit, de ha nem, itt találsz képet: http://www.mult-kor.hu/image/article/main/.460x310/23411.jpg
A fekete taláros, hórihorgas alak az arcára kötött szűrőberendezéssel... Hát én jót kuncogtam.

"a sápadt, orr nélküli, kopasz Voldemort" - ez így leírva nagyon viccesen hat. Persze, a tényeket közlöd, ezzel nincs is baj, csak... valahogy nem az az első reakcióm, hogy megrettenek ettől az alaktól, inkább Benny Hill egyik álruhás jelenete ugrik be valamiért. Ezen a ponton a fogalmazásod inkább a szánalmat keltő groteszk felé hajlik, és gondolom nem az volt a cél, hogy sajnáljam szegény Voldemortot, amiért kopasz, sőt, még orra sincs, úgyhogy erre a jövőben érdemes lenne figyelned.

Összességében úgy gondolom, ez az írás egy igazi kis gyöngyszem a magam nemében. A sok Drarry, Dramione, Snarry meg egyebek között jó olyan ficet olvasni, ami egy igazán ritka párossal foglalkozik, és mégis megmarad a realitás talaján. Nagy dolognak tartom, hogy elérted, hogy azt gondoljam: ez akár a könyvben is megtörténhetett volna. Ritka párosok esetében ez nem gyakori dolog.

ValiumMakesYourSoulGetHigher írta...

Kulcs: 3.3 (tehát 3) - csatlakozom az előttem szólóhoz, a négyből két kulcs nem igazán kapott hangsúlyt. Ennek ellenére a másik két kulcsot (Minerva és az idézet) nagyon szépen felhasználtad.

Szereplők: 4.5 (hm... legyen 5) - Nagyon tetszett, amit McGalagony karakterével csináltál. Nem csak tanárként, de nőként is megmutatkozott előttünk, ahogy Malfoyék házasságának kettősségébe is szépen beleláttunk. A kevésbé fontos szereplőid jellemével sem akadtak igazán problémák, a levonás inkább annak szól, hogy ha már Lucius/Minerva, többet szerettem volna olvasni Lucius érzelmeinek kialakulásáról. Persze, szépen beledolgoztad a történetbe a tényt, hogy vannak, de egy ilyen páros esetében mindenképpen örültem volna, ha többet írsz arról, MIÉRT vannak.

Cselekmény: 4.45 (tehát 4) - igazából nem volt túlontúl kreatív az alap. Az érdekességet az adta, hogy McGalagony volt a főszereplő, és hogy Narcissával kellett helyet cserélnie. Ám ennek ellenére szépen hoztad a "beépülős sztorik" hangulatát, megvolt a történetben a feszültség, a bonyodalom, eljött a tetőpont, volt megoldás... Szóval megcselekedted, amit megkövetelt a haza. Nem mondom, hogy nem volt jó a cselekményed. Jó volt. A levonás inkább annak tudható be, hogy hasonló cselekményekkel már jó néhányszor volt dolgom.

Tetszés: Húha, kemény dió. A négyes és az ötös között vacilálok, leginkább a fent leírtak miatt. Jól levezetted a cselekményt, de nem volt túl egyedi, szépen megalkottad a szereplőid, de nem ismertük meg őket behatóan és a történet második legfontosabb szála, Lucius vonzalma, kibontatlan maradt. Ha lehetne, most mindenképpen 4.5-öt adnék, ugyanis nálam tényleg PONT a kettő határán van a történet. De egye kánya, megkapod az ötöst. Tudod, miért? Azért, mert be mertél vállalni egy igazán őrült párost, és kibontás ide vagy oda, úgy érzem, hogy sikerre vitted a történeted. Elhittük, hogy megtörténhet, amit leírsz, elképesztő dinamikával vezettél végig minket a cselekményen, a fogalmazásoddal pedig tényleg csak egy-két apróbb probléma akadt. Tehát 5.

Gratulálok!

Jessica B. Vicious

shanon widow írta...

Ilyet sem olvastam még, gondolom ez nem meglepő :)
Nos, most sietek, tehát pontoznék^^

Kulcs(ok): 3 pont. A télből keveset érzékeltem; Minerva vitte a pálmát; Dumbledore-nak végül is nem szántál fontos szerepet, ő ugyan ötletgazda volt... Mindegy, mint írtam, 3 pont.
Szereplők: 4 pont
Cselekmény: 5 pont - ez gyönyörűen föl volt építve.
Tetszés: 4 pont. A sok romantika és egyebek után üdítő volt egy akciódúsabb történettel találkozni :)

Minden jót, köszönöm!
shanon widow

Banyanyanya írta...

Kedves Szerző!

Komolyan mondom, ilyen párost! De tetszett! :-)

Kulcs: 4

A négy kulcsból kettőt éreztem érvényesülni.

Szereplők: 5

A főszereplőid mellett Dumbledore karaktere tetszett nagyon. Minerváért külön dicséret jár.

Cselekmény: 5

Szépen bánsz a szavakkal, tetszett a fogalmazásmódod. Eseményekkel teli, de mégsem az élvezhetetlenül pörgős fajtából.

Összességében: 5

Nem volt ínyemre a páros, ennek ellenére tetszett.

Gratulálok!

Banya

Xwoman írta...

Kedves író!

1. kulcsok: 3 pont

Nem igazán stimmeltek, legalábbis a tél nagyon nem érződött belőle, valamint Dumbledore sem kapott túl nagy szerepet.

2. szereplők: 5 pont

Nekem bejöttek mind. Hitelesek voltak a megnyilvánulásaik, végig IC-n viselkedtek, és jó volt belelátni a Malfoy házaspár életébe. A páros pedig: júúúj, még akaroook! Még úgy is, hogy a Lucius/Narcissa a kedvenc canon párosom, azzal együtt is szívesen olvasnék még a Lucius/McGalagonyról is. Amúgy az ebben a sztoriban szereplő Minerva jóval közelebb áll hozzám, mint a filmes verzió, a könyvek alapján sosem tudtam igazán öregnek elképzelni.

3. cselekmény: 4 pont

Hümm… tetszik. Te sem bonyolítottad túl, viszont végigvitted, lezártad, deee én picit összecsapottnak érzem. Legalábbis nekem úgy tűnik, hogy ennél sokkal kidolgozottabb, hosszabb sztorit szerettél volna kihozni, de a határidő vagy egyéb közbejövő dolgok miatt így sikerült. Amit sajnálok, mert amúgy tetszik a téma. Igaz, sablonos, sokan és sokszor felhasználták már (fogják is), de ebbe az alapba mindig lehet újat vinni. Itt a páros volt az újdonság, és gondolom, még lett volna néhány.

4. összességében: 4 pont

Itt is csak azt tudom írni, hogy a fogalmazás, helyesírás többségében rendben volt. A stílus nagyon bejött, nem próbáltad „felturbózni” mindenféle költői képpel, de így is tudtál hangulatot teremteni. Kíváncsi vagyok, ki lehetsz, ha írsz PD-t is, valószínűleg kihívás után meglátogatlak. ;)
Köszönöm, hogy olvashattam!

Üdv: Xwoman