2011. december 24., szombat

Szorult helyzet - Amazon csapat története

Cím: Szorult helyzet
Kulcs: Dumbledore télapójelmezben beszorul a Roxfort egyik kéményébe, amit valaki
megátkozott. Minerva kétségbeesetten próbálja meg kiszabadítani a kedvenc igazgatóját, de
kudarcot vall. Elkeseredésében összehívja a diákokat, és kijelenti: Aki kimenti Albust ebből a
szorult helyzetből, az megkapja élete legszebb ajándékát; azt kíván a "Télapótól", amire csak
kicsi szíve vágyik!
Jogok: Rowling nénié
Műfaj: novella, humor
Figyelmeztetések: Stílusok kavalkádja, néhol AU-szerű elemek
Korhatár: nem korhatáros
Tartalom: Lásd a kulcsnál

Kedvcsináló:

- Perselus, csináljon már valamit! – könyörgött riadtan, amikor már a repedések egyre
szélesebbre tágultak, és félő volt, hogy a kastély előbb-utóbb a fejükre szakad. Az külön
aggasztotta, hogy az igazgató jó kedélyű hangját sem hallották már percek óta.

Piton lemondóan sóhajtott, és egy olyan mozdulatot tett, amelyet a diákok elég ritkán láttak
tőle, és valószínűleg rémálmukban sem akarták megtapasztalni: elővonta a pálcáját.
A mardekárosok egy emberként fordultak felé, és kivétel nélkül ledermedtek, a többiek pedig
érdeklődve pislantottak hátra, hogy a zöld-pizsamások miért álltak le a „mókázással”.

Két másodpercbe sem telt, az egész csarnokra halotti csend ereszkedett, és a rémült tekintetű
gyerekek várakozó félelemmel pislogtak a Pince Rémére, amint az megforgatta a
varázseszközét a kezében, majd egy Voldemortot megszégyenítő, kéjes kifejezéssel az arcán
végigmérte a diáksereget. Valószínűleg a kedvenc sötét varázslatain törhette a fejét;
legalábbis a jelenlévők így gondolták. Az eszébe sem jutott senkinek, hogy esetleg – a

valóságnak megfelelően – azon élvezkedik magában, hogy milyen csodálatos tekintélyt képes
megkövetelni magának az emberfeletti kisugárzásával.

Még az eltévelyedett, télen is garázdálkodó legyek zümmögését is hallani lehetett volna, ha
azt nem nyomja el a csarnok ajtajának fémes csikordulása.

A döbbenettel teli pillantású tanárok kisebb csoportja rontott be a bejáraton, idegesen
fürkészve a csapatnyi tátott szájú gyereket, a falra tűzött Flitwicket, az ájulás határán álló
McGalagonyt és az elérzékenyüléséből a külvilág felé semmit sem mutató Pitont.


A történetet itt olvashatjátok: Szorult helyzet

5 megjegyzés:

Banyanyanya írta...

- Kulcs: 5
- Szereplők: 4
- Cselekmény: 5
- Tetszés: 5+

Sziasztok!
Nektek is boldog karácsonyt!
A kulcs számomra megfelelően benne volt.
A szereplőkkel sem volt különösebben bajom.
A cselekmény tetszett, ám eléggé hosszúra nyúlt. A vers fantasztikus volt, nem is vártam ilyet egy közös történetben. Le a kalappal!=)
A rengeteg Merlintől már a falra másztam. Ha lehet, HANYAGOLJUK!!!
Több szóismétlés előfordult, és néhány elgépelés is. Ezt nézzétek át.
A történet vicces volt, meghozta a hiányolt karácsonyi hangulatomat is. A cicák nálam nagyon betaláltak.=)
Egyedül Siriust hiányoltam, mert ő a kedvencem...
Köszönöm, nagyon ügyesek voltatok!

Névtelen írta...

Sziasztok!

Kulcs: 5
Tökéletesen benne volt a történetben.

Szereplők: 5
Szerettem Őket, főleg Pitont. :-) Abban a részben különösen, amit aztán ízelítőnek olvashattunk. A kidolgozottságuk is rendben volt.

Cselekmény: 5
Nekem tetszett a történet kidolgozottsága, olyan komoly hibát pedig, ami megérdemelné egy teljes pont levonását nem találtam, így marad a maximum. :-)

Tetszés: 5
Jó volt! Voltak benne részek, amik különösen tetszettek. A macsek, vagy a zöld-pizsamások beszólás. Meg persze a Teszlek Süveg dala. Gratulálok!

Sziasztok, Ancsa! Kritika Klub (Megtalálsz minket a Merengő Fórumán. :-D)

ValiumMakesYourSoulGetHigher írta...

Oh god, mennyire nem szerettem volna a rossz bácsi lenni... de úgy látszik, nekem már csak ez a szerep jut.

Kezdjük a legelején: "fehérbe öltöztetett tájjal" - miért műveltető? Ki öltöztette fehérbe? Ha a természet, akkor egy egyszerű múltidejű igét kér a mondat, ugyanis a táj is a természet része, stbstb. Nem tudom, ki/kik bétázták az írást, de ezt azért ildomos lett volna kiszúrni.

A rész a cicáról aranyos volt, volt benne egy-két jól elkapott pillanat, de a nyelvújítást Kazincyék már elintézték. Hogy mire gondolok? Példának okáért: "végső következtetésében". Ilyen szófordulat nem létezik. Végső elkeseredésében van, de itt nagyjából ki is fújt azon szavak listája, amit a -ban/-ben képzővel illethetünk a "végső" után. Talán mást nem zavar, de engem igen. Miért? Azért, mert az aforizmák, idiómák, szófordulatok nem laza szerkezetek. Nem lehet valamit kivenni belőlük, hogy végül mással helyettesítsd. Szeretem, ha valaki tud játszani a nyelvvel és újat mutatni, de a kötött szerkezeteket Nem. Lehet. Bolygatni. Ez olyan, mintha a másodfokú egyenlet képletébe írnánk mondjuk hat 'a'-t kettő 'a' helyett a törtvonal alá.

A következő "baki" számomra inkább vicces és nem is feltétlenül tekinthető hibának, de... A Mikulás mióta mászik arccal lefelé a kéményben? :D Legjobb tudomásom szerint pont fordítva szokott történni, talán ezért is asszociáltam hirtelen Mici mackóra, akinek szintén a szabadban ragadt a tompora, mikor megpróbált bemászni nyuszi üregébe... No de mindenesetre jót derültem ezen a momentumon.

Ajaj, és újból támad a nyelvtan... "Perselus Piton szeme apró résekké szűkült" Egyes-többes kavarodás. Vagy a szeme szűkül réssé, vagy a szemeI résekké. (A kettőből az első lenne a helyes, ugye a magyarban a páros testrészeket egyessel jelöljük - fene se tudja, miért, de így van.) Szóval tessék egyeztetni a számot, mert így nem helyes.

"elmélyült tevékenységében" - hibás kapcsolat a szavak között, nem a tevékenység elmélyült, hanem Piton mélyül a tevékenységben. Nagy különbség.

"másik kezével a kéményt mutogatta" - Oh, hogy activityztek is! Nem tudom, hogy tényleg egy kézzel próbálta-e elmutogatni a manó, hogy "kémény", de ha nem, akkor inkább a kéményre mutogatott.

"a fej alávalók" - eek... Jelentem alássan, ebben a helyzetben az ortológusok pártját fogom. Szintén jó dolog a nyelvújítás, de a "nyaktekerészeti mellfekvenc" (a neológusok egyik remekműve) helyett nem véletlenül használjuk ma a nyakkendő szót. Értem én, hogy nagyon szépen és választékosan akartatok más szót a párnára, de ez most... nem jött össze. Néha a kevesebb több. (Arról nem is beszélve, hogy helyesen "fej alá való" lenne, mert az alávaló egybeírva már teljesen mást jelent.)

"látószervei" - úgyszintén próbáltok túl választékosak lenni. Erőltetettnek hat, felesleges. A kevesebb itt is több lett volna.

Nem feltétlenül tartom logikus döntésnek azt, hogy Dumbledore az iskola diákjaira bízta magát (vegyük csak Seamust, aki kiemelkedő fogékonyságot mutat rá, hogy felrobbantson dolgokat), de humor szempontjából megfelelő választás. Talán annyit lehetett volna még tenni, hogy kitaláltok egy nyomósabb okot rá, miért NE a tanárok folytassák a szabadítást, a felsorakoztatott érvek nem voltak túl erősek.

Nem eltűnni, hanem elhagyni az előcsarnokot, bár ez most inkább a történet bétájának szól. Khmkhm, máskor tessék alaposabb lenni!

Nem tudom, ki írta az aranyhajas megjegyzést, de azon viszont jót kacarásztam. :] A karakterhez és a szituációhoz is passzolt, ráadásul egyáltalán nem hatott erőltettnek.

"varázseszközét" - látószervei, fej alá való ~

~folyt.köv.~

ValiumMakesYourSoulGetHigher írta...

" - Majd mi alulról kihúzzuk – jelentette be Draco nagyképűen, és felsőbbségesen végignézett társain. Biztos lehetett benne, hogy nekik, közös aranyvérű erővel hamarabb sikerül kirángatniuk a vén bolondot a kéményből, mielőtt fentről ledobnák a megkötözött törpét." Nem tudom, ezt melyikőtök írta, de csókolom a kezecskéit. Ritka jót nevettem, kicsit helyzetkomédia feelingje van a dolognak.

Gondolom a Fricses rész is ugyanannak az írónak a "műve"~ Nem tudom, ki lehet, de gyakrabban kellene vicces történeteket írnod, eddig ezeken a részeken nevettem a legjobbakat.

A Teszlek Süveg daláról egy kicsit... Úgy érzem, nem sokszor tudtam még jobban azonosulni Dracóval, mint most. Valóban kár volt dalra fakadnia a süvegnek. Értékelem, hogy megpróbálkoztatok a verseléssel, de talán még az is jobb lett volna, ha szabadvers lesz belőle a végén, mert így az ember lépten-nyomon erőltetett, természetellenes, értelmetlen rímekbe, össze-vissza váltakozó szótagszámokba és rímképletekbe futott bele... A mondanivaló meg valahol közben elveszett. Jobb lett volna, ha ez a vers dolog most kimarad.

"- Ki hozta el a Süveget az igazgató úr irodájából? Maga volt az, Jordan? Még a szeme sem áll jól!" - ezt szintén sikerült eltalálni. Egy pont nektek. Ahogy a fiú válasza, meg Neville éneklő karácsonyfás megszólalása is a helyükön vannak. Ez a rész érdemes egy thumbs upot.

"- Csak ne Longbottomot válassza, mert akkor a kéménnyel robban az igazgató úr is – morogta Piton hirtelen." Kész. *kacag* Engem megöltetek.

A sztori vége nem volt rossz, bár őszintén szólva szerintem jobb hatást tudtatok volna elérni, ha engeditek, hogy minden csapat megpróbálkozzon a saját kis módszerével. :]Így egy kicsit hirtelen jött a lezárás...

A thesztrálos szán pedig... nem is tudom, mit gondoljak róla. Van benne utalás, meg átkonvertálás, van benne minden, valahogy mégis azt érzem, nem lett volna rá szükség. Anélkül is megvolt a sztori hangulata, ez már olyan... "eggyel több a kelleténél" feeling volt egy picit :]

Összességében a történet nem volt rossz, de máskor többször/más bétával nézessétek át, mert magyartalan dolgok azért még így is akadtak benne. Meglepő, mennyire sikerült szinkronba hoznotok a stílusotokat, az egyetlen dolog, ami arról árulkodik, hogy nem egy szerző műve a dolog, az az, hogy a történet néhol különösen humoros, néhol átlagosan, néhol pedig... egyáltalán nem. Van köztetek egy vagy két emberke, akik egy kicsit több érzékkel lettek megáldva humor terén, és ő vitték a hátukon ezt a sztorit.

Azért mindenkinek gratulálok, hogy a saját története mellett időt tudott szakítani rá, hogy egy plusz történetbe is belesegítsen.

Kulcs: 4 - a kulcs fele szerepelt, a másik fele inkább csak említés szintjén, nem volt szerves része a történetnek

Szereplők: 4 - ezzel gondban voltam, mert néhány szereplőre (aranyhajas Piton, 'kár volt' Draco, Seamus) szívesen adtam volna öt pontot, viszont voltak olyanok is, akik miatt inkább a három pont felé húztam. Szóval végül maradt az arany középút.

Cselekmény: 4 - itt azért kaptok négyest, amit a kritikám végén leírtam. Nagyon sokat dobott volna a sztorin, ha még hozzácsapjátok, melyik csapat hogyan próbálja kihúzni Dumbledore-t a kéményből, enélkül tulajdonképpen nem sok cselekménye volt a történetnek azon kívül, amit a kulcs megadott, viszont legalább attól nem tértetek el.

Tetszés: 4.25 (mivel ilyet nem lehet, vegyétek négyesnek, ez csak az én indexem) - Azért kaptok négyest, mert egyrészt néhol nagyon nem jöttek össze a poénok, másrészt nyelvtani hiányosságai is voltak a történetnek, harmadrészt pedig voltak olyan szereplők/részek, amiken kicsit elcsúszott a sztori... Az, hogy mégsem kaptok alacsonyabb pontot, azért van, mert a fent felsoroltak ellensúlyaként megjelentek jó karakterek, vicces jelenetek, volt egy-két író, aki nagyjából a hátán cipelte a történetet, annak pedig újból tisztelettel adózok, hogy ilyen szépen össze tudtátok hangolni a stílusotokat.

Tisztelettel:

Jessica B. Vicious

Zsófi írta...

Kulcs:4 Ahogy az előttem kommentáló írta a kulcsok fel volt normálisan kidolgozva.
Szereplők:3 Nekem ez a másik történethez képest silány volt. Annak a néhány szereplőnek, akik többször voltak megemlítve ki volt dolgozva a jellem rajza, de a többiek nem és ez nagy kár pedig frappánsan meg lehetett volna oldani.
Cselekmény:4 Nekem nagyon hosszú volt az eleje és nem kötötte le a figyelmem. Voltak benne humoros részek és ezeknek a részeknek köszönhető, hogy nem 3 pontot adtam.
Tetszés:4 Ha a fent említett dolgok meglettek volna, akkor 5 pont lett volna. Voltak benne humoros részek, de nekem ez nagyon kevés volt. Több humor lehetett volna benne.